Koulukiusaaminen – tartu uudella menetelmällä!

Published by Lenita Pihl on

Mäntynummen yhtenäiskoulu puuttuu kiusaamiseen uudenlaisin menetelmin- tulokset rohkaisevia!

Lohjalaisen Mäntynummen yhtenäiskoululla koulukiusaamiseen puututaan nyt entistäkin matalammalla kynnyksellä ja tulokset ovat rohkaisevia. Oppilaiden kokema kiusaaminen on laskenut puoleen syyslukukauden alkuun verrattuna. Tämä onnistui, kun koululla keksittiin, miten koulukiusaamista voidaan seurata reaaliaikaisesti.

Mäntynummen jokainen oppilas vastaa joka perjantaiaamu lyhyeen kyselyyn, joka kartoittaa oppilaan itse kokemaa kiusaamista, luokkatovereihin kohdistunutta kiusaamista ja onko oppilas itse syyllistynyt kiusaamiseen. Kysely tehdään luokassa kiertävällä kyselykännykällä, se on anonyymi ja vie noin 20 sekuntia per oppilas. Tulosten perusteella tunnistetaan ne luokat, joissa kiusaamista esiintyy muita enemmän. Jatkuva seuranta auttaa opettajia puuttumaan pinnan alla kyteviin konflikteihin tuoreeltaan, ja seuraamaan reaaliajassa kiusaamisen vastaisten toimien vaikutusta. Ja tulokset ovat olleet erinomaiset.

Luokkahenki sovellus.

”Haluamme tehdä Mäntynummesta turvallisen koulun jokaiselle oppilaalle ja kitkeä kiusaamisen heti kun sitä näemme. Haasteena vain on, että niin kiusaajat kuin kiusatutkin osaavat taitavasti kätkeä jännitteensä niin, etteivät koulun aikuiset osaa niitä tunnistaa. THL:n kouluterveyskysely antaa joka toinen vuosi kouluille hyvää tietoa siitä, esiintyykö kiusaamista vähän vai paljon, mutta täsmällisiä toimenpiteitä on sen perusteella hankala käynnistää ja kohdistaa oikein.

Mäntynummella on ollut syksystä 2022 lähtien käytössä Luokkahenki Oy:n sisäilman seuranta, joka perustuu oppilaiden oirekyselyihin ja olosuhdemittauksiin. Ehdotimme viime kesänä Luokkahengelle samojen kyselykännyköiden käyttöä myös kiusaamisen seurantaan. Viikoittaiset kiusakyselyt alkoivat syyskuussa, ja nyt puolen vuoden seurannan jälkeen voimme todeta, että kyllä kannatti. Kun syyskuussa koko koulun kiusaindeksi oli 15, se on helmikuuhun mennessä laskenut jo 8:aan ja trendi on edelleen alaspäin. Kiitos laskevasta trendistä kuuluu Mäntynummen henkilökunnalle, joka on osannut ratkoa suuren osan tunnistetuista ongelmista. Toki itse kyselylläkin on voinut olla positiivinen vaikutus, kun kiusaaja joutuu viikoittain miettimään omaa käyttäytymistään.” sanoo Mäntynummen yhtenäiskoulun rehtori Lassi Huhtala.

”Kiusakyselyn laatiminen ja testaus yhdessä Mäntynummen hyvinvointiryhmän kanssa on ollut opettavaista ja palkitsevaa. Eniten lämmittää ajatus, että koulun arkea turvaamalla me voimme ehkä tehdä jonkun ihmisen koko loppuelämästä onnellisemman.” sanoo Jaakko Salminen Luokkahenki Oy:stä.    

Lisätietoja:

Lassi Huhtala, rehtori, Mäntynummen koulu
044-374 0080, lassi.huhtala@edu.lohja.fi

Jaakko Salminen, toimitusjohtaja, Luokkahenki Oy
050-5995000, jaakko.salminen@luokkahenki.com
www.luokkahenki.fi

Parempi luokkahenki – koulu jossa on mukava opiskella.

Lue MTV:n uutinen aiheesta: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nerokas-keksinto-lohjalla-kakkosluokkalainen-onni-tietaa-nyt-milla-kiusaaminen-saadaan-loppumaan/8902226#gs.6wyx9j